Пица

Омиленото јадење на многу луѓе е пицата. Но која големина да ја земаме за парите кои ги плаќаме?  Која пица овозможува повеќе квадратни инчи превкусно задоволство: пица од 16cm или две пици од по 8cm?  Математичарите сигурно знаат, научете и вие преку ова интересно видео:

Причината е едноставната формула која ја учевте во средно по геометрија: πr². Бидејќи радиусот е квадрат, износот на просторот кој го добивате кога ќе го дуплирате радиусот расте со многу повеќе од фактор 2. Додека 8cm пица обезбедува околу 50cm² задоволство, 16cm пица ќе обезбеди 200cm².
Значи две пици од по 8cm се 100cm², а само една пица од 16cm e 200cm².
Наравоучение: Купете ја секогаш поголемата пица според парите 😉

Извор: www.fakulteti.mkСпонзорирано: