Трансформација на тригонометриски функции

1. ТРИГОНОМЕТРИСКИ ФУНКЦИИ ЗА ЗБИР И РАЗЛИКА НА ДВА АГЛА

289-290-f1


2. ТРИГОНОМЕТРИСКИ ФУНКЦИИ ОД ДВОЕН АГОЛ

290-291-f1


3. ТРИГОНОМЕТРИСКИ ФУНКЦИИ ОД ПОЛОВИНА АГОЛ

290-291-f2

Знакот пред коренот зависи од тоа во кој квадрант е вториот крак на аголот α/2 и каков знак има соодветната функција во тој квадрант.


4. ТРАНСФОРМАЦИЈА НА АЛГЕБАРСКИ ЗБИР НА ТРИГОНОМЕТРИСКИ ФУНКЦИИ ВО ПРОИЗВОД И ОБРАТНО

293-294-f1

Обратната трансформација се врши согласно формулите:

294-f1

– transformacija na trigonometriski funkcii –


Спонзорирано:


Total Page Visits: 8573 - Today Page Visits: 2