Полнење бања

Ладната славина во бањата ја пушта водата со брзина од 15 литри во минута.
Топлата славина ја полни бањата со брзина од 10 литри во минута.
Отворот на бањата ја пушта водата со брзина од 12 литри во минута.
Бањата собира најмногу 520 литри.
Ги вклучуваме двете славини, но забораваме да го затвориме одводот.

За колку минути треба да се прелие водата од бањата?

.

.

.


Решение:
Ладна славина се полни со 15 литри/минута. Топлата славина се полни со 10 литри/минута.
→ Значи водата влегува со 25 литри/минута. (15 + 10 = 25)

Отворот за приклучок се празни со 12 литри/минута.
→ Така, бањата се полни со 13 литри/минута. (25 – 12 = 13)

Полна бања 520 литри.
→ Значи бањата се прелива по 40 минути. (520 ÷ 13 = 40)

За 40 минути ќе се наполни целата бања.Спонзорирано:


Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *