Размислете како точно да наполните 4 литра.

Имате две туби, едната е од 5л, а другата 3л. Можете да префрлате вода од едната во другата туба, да ја истурате водата, или да полните од чешмата.3 thoughts on “Размислете како точно да наполните 4 литра.

  1. Ја полниме таа од 3л и ја претураме во 5Л. Повторно ја полниме таа од 3Л и претураме во 5Л и бидејќи претходно претуривме 3Л сега ќе остане 1Л во тубата од 3Л. Ја празниме тубата од 5Л и префрламе 1Л што ни остана од другата туба. Ја полниме таа од 3Л и ја претураме во тубата од 5Л каде веќе има 1Л.

  2. Прво ќе ја наполнам кофата од 5 литра. Потоа од неа ќе претурам во кофата од 3 литра до врв. Сега во кофата од 5 литра ми останале 2 литра. Потоа тие два литра ќе ги претурам во кофата со три литра. Пота ќе ја наполнам кофата од пет литра. Потоа од кофата од пет литра ќе претурам во кофата од три литра, во која веќе има два литра вода. Кога ќе се наполни кофата од три литра, значи во кофата од пет литра, која беше полна, ќе ми останат точно четири литра.

  3. Заборавив да кажам дека трет потег ќе ми биде да ја испразнам кофата од 3 литра, логично.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *