Матурска задача по математика за учениците во Хрватска

Овогодишните матуранти во Хрватска реализирале лоши резултати по математика. Дури 12.000 хрватски ученици не успеале да ја решат оваа задача.
Дали ние, Македонските матуранти знаеме да ја решиме ?

Задачата гласи:

Потрошувачката на автомобилот е 7 литри на 100 километри, а комбе со еден литар гориво може да помине 11 километри. Ако двете возила поминале 450 километри, колку повеќе гориво потрошило комбето од автомобилот?

А.)   9,41 литри
Б.) 14,79 литри
В.) 16,25 литри
Г.)  18 литри

 

факултети.мкСпонзорирано:


One thought on “Матурска задача по математика за учениците во Хрватска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *