Златна пропорција или Златен рез

Златна пропорција или златен рез е една од двете најважни формули во геометријата покрај питагоровата теорема.   Златниот рез е математичка константа (φ или фи) и нејзината формула и вредност е:

φ = a/b = (a+b)/a

φ =    1.6180339877….

Златен  правоаголник

Примената на оваа пропорција е голема и ја има секаде во природата,науката и уметноста.

Видете ја нејзината примена низ неколку слики.

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Златна пропорција или Златен рез

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *